Sömn

Publicerad 2016-07-04 18:14:00 i Allmänt,

Ett vanligt symptom på utmattning är sömnrubbningar. För mig har besvären med sömn funnits väldigt länge... Jag sökte hjälp för min dåliga sömn första gången när jag var runt 13 skulle jag gissa. Har aldrig kunnat sova på dagen, i bil, flyg etc. Dock har det alltid gått i vågor. Mitt största problem är insomnigen som, när det har varit som värst, tagit upp mot 3h. Dessutom har jag vaknat väldigt lätt och i perioder haft mycket mardrömmar. Min psykolog berättade att det är vanligt att drömma mardrömmar när du exempelvis är stressad, eftersom att din kropp är inställd på flykt (vid mycket ångest och stress) så söker alltid hjärnan efter faror, vilket även påverkar hur vi drömmer. Ganska intressant tycker jag.
 
Jag har sökt hjälp för min sömn säkert 6-7 gånger och läkarna har gett mig tabletter och vissa har nämnt sömnhygien. De tabletter jag testat är Atarax, Zopiklon, Lergigan, Propavan, Stilnoct och jag har även testat Valeriana (receptfritt naturläkemedel) med varierande resultat. Idag använder jag ytterst sällan tabletter för att sova. Det kan vara vid enstaka tillfällen. De tabletter som fungerat är tyvärr också de som är beroendeframkallande, vilket inte känns bra. Jag har väll inte varit speciellt strikt med sömnhygien, men eftersom jag nu efter att jag blivit sjuk ändå sover lite bättre tänkte jag dela med mig av några saker som funkar för mig.
 
Först lite bakgrund. Det som gett mig mest (kunskapsmässigt) har varit stress- och utmattningskursen som min psykolog höll i. Hon berättade att det nästan alltid är minst 75% av deltagarna i kursen som har sömnstörningar (kan även vara att du sover för mycket). 
 
Det som jag insett är att efter att ha left i många år med ständigt mycket att göra och håll igång så har min kropp drabbats av en automatisk stress. Detta leder ofta till att jag till exempel haft svårt att sitta still länge, svårt att kolla på tv/film utan att hålla på med annat samtidigt, svårt att göra ingenting, svårt att slappna av. Din kropp stressar alltså även när du inte behöver stressa. När du har automatisk stress i kroppen så kommer detta även vara kvar i kroppen när du ska sova, och då tror kroppen att du ska vara förberedd för en fara. Då är det inte jättekonstigt att du har svårt att somna. Som med alla beteenden tar det ett tag innan mönster blir till automatiska mönster, och det är något som jag verkligen påminner mig ofta med när jag nu har börjat försöka göra avslappningsövningar. Något jag verkligen önskar att jag kommer kunna göra är att ta en tupplur på dagen. Detta är något som min psykolog verkligen förespråkar och som funkar för väldigt många. Tricket är att du BARA ska sova i 20 minuter och inte falla i djupsömn. Gör du detta kan det motsvara 1-2h nattsömn och detta bidrar (tro det eller ej) till att nattsömnen förbättras. Jag har bara lyckats somna under ett sådant här tillfälle tyvärr, men jag fortsätter att försöka. Somnar du inte är det inte hela värdlen, bara att ta ett break och slappna av och blunda mitt på dagen funkar också.
 
Så här tänker jag lista några saker som fungerat för mig:
 • Gör avslappning på dagen
  Jag tror verkligen på detta. Istället för att ha all spänning kvar i kroppen när du ska lägga dig som du gått runt med hela dagen, så "lättar du på trycket" under kanske 2 tillfällen på dagen. Det kan vara att lyssna på avslappningsövningar, göra lite lugn yoga, bara ligga och blunda etc. Jag ska i ett annat inlägg prata om just avslappning och även tipsa om lite appar och annat!
 • Ha regelbundna rutiner för när du går och lägger dig och när du går upp.
 • Varva ner innan du går och lägger dig (jag brukar göra lugn yoga och släcka ner).
  Här är tips på några av mina favoriter (brukar göra 10-15 minuter):
  https://www.youtube.com/watch?v=hJbRpHZr_d0
  https://www.youtube.com/watch?v=vwCuyIZe-D8
  https://www.youtube.com/watch?v=aTB-6Ns4MFM
 • Lyssna på podcast/ljudbok.
  Är du som jag och grubblar mycket när du ska sova? Lyssna på något annat än digg (oftast) onödiga grubbel. Jag vet inte hur bra detta är i längden, men jag lyssnar på en podcast varje natt när jag ska sova. Har till och med införskaffat "sovhörlurar" vilket är ett bra tips och du får ont i öronen av plug-in-hörlurar.
 • Ha mörkt, tyst och svalt i rummet.
 • Tänk inte på att du måste somna. Tänk att du ligger och vilar och har det skönt. Jag blir ofta stressad när jag tänker "nu måste jag somna", "hoppas jag somnar snart". 
 • Var aktiv på dagen.
  Även om du känner dig deppig och trött, så ta dig upp ur sängen och ta en promenad, ring en vän, läs en bok etc. Orkar du så motionera gärna (ganska lätt)! Jag märker stor skillnad på sömnen när jag exempelvis tagit en lång promenad jämfört med att bara ligga inne en hel dag.
 
 
Har du några tips du vill dela med dig av?
 
Sov gott!
Kram 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag är i 20-årsåldern och har alltid varit en högpresterande tjej som alltid velat andra väl och älskat livet, kanske lite för mycket. Jag drabbades sommaren 2015 av en utmattningsdepression med paniksyndrom. Det jag känner är att jag vill få kontakt med andra drabbade. Här i bloggen kommer jag dela med mig av min berättelse, mina tankar och känslor och förhoppningsvis kan vi få igång lite diskussioner och peppa varandra! Jag är inte utbildad inom ämnet utan uttrycker bara mina egna erfarenheter och tankar.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela